Mikä on LEI ja miten sitä haetaan

LEI-tunnusta tarvitsevat yritykset ja yhteisöt, kuten esimerkiksi rekisteröidyt yhdistykset ja säätiöt, mikäli ne tekevät kauppoja pörssiosakkeilla, ETF-rahasto-osuuksilla tai jos ne käyvät kauppaa muilla pörssinoteeratuilla arvopapereilla ja johdannaisilla.Tunnus on pakollinen, eivätkä pankit, sijoituspalveluyritykset ja muut välittäjät ota toimeksiantoja sellaisilta yrityksiltä ja yhteisöiltä, joilta tämä tunnus puuttuu.

Tarvitseeko yrityksesi LEI:n?

LEI-tunnusta ei tarvita pelkkään omistamiseen eikä tavallisten sijoitusrahastojen osuuksien lunastukseen tai merkintään. Noteerattomilla osakkeilla voi käydä pörssissä kauppaa ilman LEI-tunnusta.

Sana LEI on lyhenne englanninkielisestä termistä Legal Entity Identifier. Se tarkoittaa kansainvälistä tunnusta, jonka yritysten lisäksi tarvitset muut yhteisöt, kuten mm. rekisteröidyt yhdisykset ja säätiöt. Yrityksellä tai yhteisöllä ei voi olla useaa LEI-tunnusta, vaan jokainen tunnus on yksilöity tiettyyn yritykseen ja jokainen tunnus on myös ainutlaatuinen. Yksityishenkilöiden ei ole mahdollista saada LEI-tunnusta.

LEI-tunnusta voi hakea monesta paikkaa. Yleisin paikka hakea LEI-tunnusta on PRH, mutta netissä on myös muita vaihtoehtoja. LEI-tunnuksen hakeminen on maksullista. Netissä on esimerkiksi sivusto leitunnus.fi, joka haluaa  tehdä LEI-tunnuksen hakemisesta nopean ja yksinkertaisen prosessin. Sen sivustolla on LEI-tunnuksen hakemuskaavake, joka tulee ensin täyttää. Yleensä yrityksen tiedot pystytään ottamaan suoraan yritysrekisteristä, joka on PRH:n ylläpitämä, mutta jos tunnusta hakee sellainen yritys tai yhteisä, joka ei sinne ole rekisteröitynyt, sinun tulee ladata sivustolle hakemuksen mukaan rekisteröintitodistus. Todistuksen avulla voidaan varmentaa yrityksen, säätiön tai muun yhtiömuodon virallinen osoite ja nimenkirjoitusoikeus.

Tämän jälkeen vain lähetät hakemuksen ja suoritat maksun. Maksutapoja on useita, esim. luottokortti, tilisiirto tai Paypal. Kun antamasi tiedot on tarkistettu, saat LEI-tunnuksen suoraan sähköpostiisi. Tunnuksen saaminen ei kestä kauaa, yleensä tunnus pystytään lähettämään alle vuorokauden kuluessa siitä kun leitunnus.fi on saanut maksusuorituksen.

LEI:n avulla saa tietoa yrityksestä

LEI-tunnuksen avulla yrityksestä voi saada selville seuraavanlaiset tiedot. Ensinnäkin tiedot on jaettu kahteen tasoon. Ykköstason tietoihin sisältyy oikeushenkilön yleiset tiedot, joihin kuuluvat mm. yrityksen nimi ja sen muut tai aiemmat nimet, sen rekisteröintiajankohta, yritystunnus, kotimaa, yhtiömuoto ja tila, eli onko se toimiva, sulautunut, purettu tai ei-aktiivinen. LEI-tunnuksen avulla saadaan selville myös yrityksen osoitteet eli kotipaikka ja käyntiosoite.

Myös LEI-rekisteröinnistä saa tietoja kuten rekisteröintiajankohta ja tietojen päivitysajankohta. Myös LEI-tunnuksen tila eli onko se voimassa, vanhentunut, ei-aktiivisessa käytössä, mitätöity vai odottaa arkistointia. Tietoja saadaan myös seuraavasta tunnuksen päivitysajankohdasta. Myös LEI-tunnuksen myöntäjästä ja LEI-tunnuksen nykyisestä ylläpitäjästä eli LEI-rekisteristä. LEI-tunnuksen tason kaksi tietoja ovat tytäryhtiön, emoyhtiön ja varsinaisen emoyhtiön tiedot.

LEI-tunnuksen uusiminen

LEI-tunnus ei ole ikuisesti voimassa, vaan sen voimassaoloaika riippuu siitä, kuinka pitkäksi aikaa olet sen ostanut. LEI-tunnuksen voi ostaa vähintään vuodeksi, mutta sen voi myös ostaa pidemmäksi aikaa. Kun LEI-tunnus umpeutuu, sitä ei voi enää käyttää. Tämän vuoksi LEI-tunnus tulee uusia ennen sen umpeutumista. Jos ostat tunnuksen leitunnus.fi sivustolta, sinua muistutetaan kuukautta ennen kuin tunnuksesi umpeutuu, joten ikäviä yllätyksiä ei pääse syntymään.

LEI-tunnuksen uusiminen onnistuu näppärästi ja uusia tietoja ei enää tarvitse antaa, paitsi jos yrityksen tiedot ovat muuttuneet. Hakemukseen kirjoitetaan vain joko yrityksesi nimi tai nykyinen LEI-tunnus. Sen jälkeen hakemuslomake täytetään automaattisesti niillä tiedoilla, jotka GLEIF-tietokannassa yrityksessä on. Voit aina muuttaa tietoja, mikäli ne ovat vanhentuneet.Tämän jälkeen sinun tarvitsee vain lähettää hakemus ja LEI-tunnus uusitaan.

LEI-tunnuksen joka vuotinen uusiminen voi kuulostaa kuormittavalta, joten voit valita LEI Rekisteristä automaattisen LEI-tunnuksen uusimispalvelun myös joko kolmeksi tai viideksi vuodeksi kerrallaan. Jos LEI-tunnus uusitaan useammaksi vuodeksi, tiedot otetaan virallisen yritysrekisterin tietojen perusteella ja ne uusitaan vuosittain leitunnus.fi palvelun kautta. Jos sinua kiinnostaa LEI, siirry leitunnuksen sivuille.